אוכל – מזון, כל דבר שמיועד לאכילה… צורך קיומי בסיסי או עולם שלם של רגשות, תחושות, זכרונות ומחשבות?? מבלי לתת את הדעת על כך, כולנו אוכלים, מרגישים, חושבים, יוצרים, מתעסקים באוכל כל הזמן. ריחות, טעמים ומרקמים מלווים אותנו משחר ילדותינו (חלב אם, מרק עוף…) ומשאירים בנו חותם. השפה שלנו עשירה בדימויים, ביטויים והשלכות הקשורים לאוכל (קשה לעיכול, אכלת אותה, ולקינוח… הדובדבן שבקצפת…), מה, מתי ואיפה נאכל הן שאלות שגורות בשגרת יומנו.
האוכל עונה על צורך בסיסי קיומי לחיים, אך דרכו, כבר בשחר ילדותנו נוצרים התחושות והרגשות הראשוניים. במטבח הביתי, מכינים ודואגים לסיפוק הצורך הבסיסי, מציפים בריחות וצבעים, מתבלים באהבה שיהיה טעים, מקשטים, יושבים סביב השולחן, משוחחים, עוטפים בתחושה של ביחד כשאוכלים. הצורך בהכנת האוכל מגייס מוטיבציה פנימית לעשייה ולהנאה, דרך יצירת האוכל, כמו במהלך משחק, מתפתחות מיומנויות רבות ונדרשת התמודדות עם קונפליקטים חומריים ורגשיים.
לכאורה, נראה כי משחקים באוכל הם דבר טבעי ומובן מאליו, אך בד"כ להתעסקות באוכל כללים נוקשים ומגבילים: אנו נדרשים לאכול בצורה מסודרת תוך כיבוד נימוסי השולחן, לא מלקקים את הצלחת ובטח שלא אוכלים בידיים…, את האוכל מכינים לאכילה בלבד, ישנן מוסכמות "ידועות" אלו מרכיבים מתאימים או לא מתאימים למאכלים מסוימים, וכלל… כל ילד יודע שבאוכל לא משחקים!
בשנים האחרונות נפרצו גבולות ומוסכמות, שפים יוצרים מאכלים מקוריים ומעניינים משילובים שפעם נראו כבלתי אפשריים, ה"משחק" באוכל ושילובו בתהליכים פיסיקליים וכימיים יצר מנות חדשניות ומפתיעות (בישול מולקולרי), החיפוש אחר חומרי גלם חדשים וכחלק ממגמה הולכת וגוברת של חזרה לטבע הביא מעצבים ויוצרים "לשחק" באוכל ולהפוך אותו מחומר גלם לאכילה לחומר גלם עיצובי לשימושים שונים ומגוונים.
בכפר ויתקין נפתח לפני שנה ביוזמתה של רונית דור סטודיו "חומר גלם" – מתכון להנעה.
רונית, מהנדסת תחבורה ובעלת תואר שני בעיצוב תעשייתי בהשכלתה, הובילה במשך מספר שנים את תחום מדיניות התחבורה לשמירה על הסביבה בחברה להגנת הטבע, תפקיד ערכי ומאתגר שכולו ערכים, נתינה והשפעה על מקבלי החלטות למען החברה והסביבה. במקביל, מאז היותה ילדה נהגה ליצור בחומרים שונים, להגות רעיונות ולהוציאם לפועל דרך החומר, וכמובן… לבדוק את הדברים ש"מעבר", לפרוץ את הגבולות… ובמיוחד ב"חומר הגלם" האהוב במיוחד… אוכל.
החיפוש אחר הדרך לחבר בין שני העולמות – עולם של ערכים ונתינה עם עולם של הגיית רעיונות והוצאתם לפועל בחומרי גלם, הוביל להבנת העוצמה הקיימת באוכל. בניגוד לחומרי גלם אחרים, השתתפות כל החושים בחוויית האכילה, המטענים הרגשיים אותם נושאים כולנו סביב האוכל, ההתמודדות עם מיומנויות ההכנה, ההתארגנות, השיתוף, המוטיבציה וההנאה שביצירה באוכל מניעה משהו בבטן ובראש של כל אחד ומאפשרת התפתחות והעצמה בתחומים רבים. דרך האוכל ניתן להביע רגשות, לפתח מיומנויות, ביטחון, עצמאות ודמיון, ללמוד להיות חלק מקבוצה וגם ללמוד על עצמך, להתארגן, להתנהל ולנהל. לילדים, משחק ויצירה באוכל מאפשרים למידה חוויתית של קריאה, כתיבה, חשבון ומדעים וכמובן ביטוי אישי ללא מילים, התמודדות עם פעולות סנסומוטוריות, תסכול, דחיית סיפוקים ורכישת כישורי חיים אישיים וקבוצתיים.
משחקים באוכל מאפשרים לאני הייצרי שבנו חופש פעולה, הנאה רב חושית, חוויה עוצמתית, משחקים רציניים, משעשעים ו"אסורים" בחומרי גלם בסיסיים, ולא פחות חשוב… גאווה מהכנת תוצרים יפים וטעימים.
בסטודיו "חומר גלם" – מתכון להנעה, אוכל הוא ממש לא רק לאכילה! האוכל הוא פלטפורמה לפעילות רחבה מפתיעה, מהנה, מעשירה ומעצימה.
בסטודיו מתקיימות סדנאות גיבוש וכיף וחגיגת אירועים למבוגרים, נוער, חברות וארגונים, "המטבח המכושף" –חוגים, קייטנות וחגיגת ימי הולדת לילדים. בפעילות בסטודיו מגלים את ה"סודות" של חומרי הגלם האכילים, יוצרים דברים שונים ומשונים, עורכים ניסויים, מבשלים ואופים, בגדול – משחקים!
מאת – רונית דור, חומר גלם
"חומר גלם" – מתכון להנעה, כפר ויתקין, 052-7722628 www.homergelem.co.il , ronit@homergelem.co.il,